Wat is het verschil tussen een e-bike en elektrische fiets?

Wat is het verschil tussen een e-bike en elektrische fiets?

En wat zegt de Nederlandse wet hierover?

Een fiets met elektrische trapondersteuning noemt men een e-bike. Maar vrijwel elke elektrische fiets die op dit moment veel verkocht wordt is echter een ‘Pedelec’ (Pedal Electric Cycle, dat is een fiets met trapondersteuning.

Het andere type elektrische fiets is de e-bike. Deze fiets komt ook vooruit zonder dat de berijder mee hoeft te trappen en is eigenlijk een elektrische variant van de snorfiets, .

Meetrappen hoeft dus helemaal niet met een E-Bike.

Het grootste verschil is dat de kracht die op de trapas door de fietser al fietsend wordt uitgeoefend en de kracht die door de (elektrische) motor wordt geleverd niet met elkaar in verband staat.

Wat zegt de Nederlandse wet over elektrische fietsen:
Pedelec (fietswetgeving)

Volgens de Nederlandse wet mogen fietsen tot maximaal 25km/h (met 10% afwijking) ondersteund worden.

Deze fietsen worden dan ook het vaakst verkocht , de elektrische fiets (Pedelec). Volgens de wet zijn dit  reguliere fietsen zonder helm- of verzekeringsplicht.

Wil je veel harder, kijk dan naar een e-bike die ook ondersteuning geeft als er niet getrapt wordt.

Let op

E-bikes die ook ondersteuning geeft als er niet getrapt wordt zijn volgens de wet geen fietsen meer. Deze vallen onder de categorie snorfietsen of brommers en zijn verzekeringsplichtig.

E-bike max 25 km/u (snorfietswetgeving)
De Nederlandse wet ziet de e-bike/snorfiets in als een soort tussenvorm tussen fiets en brommer. Je moet daarnaast minimaal 16 jaar oud zijn om een e-bike te mogen berijden en je moet ook een bromfietsrijbewijs (of motor- of autorijbewijs) hebben. Dus met verzekering en een kentekenplaat verplicht, net als bij een brommer. De snelheid mag echter niet boven de 25 km/u komen om nog als snorfiets op de weg te mogen. Voor dit type e-bike is nog geen helmplicht.

E-bike max 45 km/u (brommerwetgeving)
Voor de wet wordt dit type fiets gezien als brommer. De meest bekende op dit moment een elektrische scooter, maar er zijn genoeg elektrische fietsen te koop die met gemak 40 tot 45 km/u kunnen rijden. Bij wet is dan echter wel een WA-verzekering en een valhelm verplicht.

Bron(nen): Fietsen.123